- درآمد
مهر ماه سال گذشته بود که موسسه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت، بعد از گذشت 39 سال از انقلاب، برای نخستین بار (و با همراهی شرکت داروسازی برکت) یادوارهای برای شهدای داروسازی کشور برگزار کرد. مراسمی بود که اهالی صنعت را دور هم گرد آورد و داروسازان هم شهدای خود را شناختند و ...
آن سال با پیشگامی مدیرعامل وقت شرکت سرمایهگذاری دارویی تامین (دکتر محمدرضا شانهساز)، برای برگزاری دوره دوم این یادواره، به شکلی داوطلبانه، تیپیکو قدمهایی بلند برداشت و با آنکه یک ماه بعد، با برگزاری نخستین جلسه رسمی شورای عالی سیاستگذاری مراسم دوم، و خط و رسم اولیه نحوه برگزاری، تغییری در سطح عالی مدیریت تیپیکو پیش آمد، و دکتر محمد رضوانیفر مدیرعامل شد، اما عزمها هم بیش از پیش جزم شد و با پیشنهاد دکتر رضوانیفر، مراسم یک روزه یادواره اول، بدل به آئینی مستمر در طول یک سال شد و فعالیتهای شرکتهای گروه دارویی تامین برای شناسایی ایثارگران، جانبازان و شهدای جلیلالقدر تیپیکو آغاز شد و متعاقب آن در تمامی شرکتهای گروه، آئینها و مراسمی در تقدیر از ایثارگران، جانبازان، آزادگان و تجلیل از خانوادههای ارجمند شهدا آغاز شد و تا روز برگزاری مراسم پایانی (26 دی) ادامه داشت. متعاقب اجرای این ایده ارزنده، مشخص شد که تیپیکو، در طول سالهای جنگ تحمیلی، 9 تن شهید تقدیم انقلاب و دفاع مقدس کرده است (برای این 9 تن، سردیس شهدا ساخته و در شرکتهایشان نصب شد)، همچنین کاشف بهعمل آمد که 57 فرزند شهید، 127 تن جانباز، 285 ایثارگر و 79 خانواده ایثارگر به مجموعه دارویی تامین برکت همراهی دادهاند و این گروه، در مفاهیم والای معنوی و اعتقادی نیز، بزرگترین مجموعه در صنعت داروسازی کشور به حساب میآید.
سال 1397 از منظر ذکر و تکرار نام ایثارگران و شهدای صنعت داروسازی کشور، سالی کم نظیر در تاریخ چهل ساله انقلاب اسلامی ایران است، برگزاری آئینهای تقدیر در شرکتها، برگزاری مسابقات ورزشی به نام و یاد ایثارگران و شهدای صنعت داروسازی کشور، برگزاری جلسات متعدد جهت اجرایی باشکوه در مراسم پایانی و سایر قعالیتهای هنری و فرهنگی، آن هم درسطوح مختلف و بدون مرزبندیهای معمول سازمانی، اگر نگوئیم بینظیر که قطعاً کم نظیر بوده است. (گزارش اغلب این رویدادها در طول سال و در سایت رسمی تیپیکو درج شده و قابل رصد است.)
شایان توجه است که در جلسات شورای سیاستگذاری، عبارت "یادواره شهدای داروسازی"، به "آئین پاسداشت «قهرمانان ملی»، ایثارگران و شهدای صنعت داروسازی کشور" تغییر یافت تا دایره وسیع دفاع و مقاومت، محدود به همان تعداد ذکر شده نباشد، زیرا همه کسانی که در صنعت داروسازی کشورمان و در جای جای شرکتها و سنگرهای داروسازی کار و فعالیت میکنند، در واقع به صنعت داروسازی کشور تعلق دارند و بهتر است از برکت نام و یاد و خاطرهی همه ایشان استفاده شود. اینچنین بود که تایتل و عنوان اصلی بر مصدر تمامی فعالیتهای گروه دارویی تامین نشست و سرانجام بعد از چند بار تعویض تاریخ برگزاری، روز 26 ماه 1397 به عنوان روز قطعی مراسم تعیین شد و گروه برگزارکننده (در تیپیکو) با نهایت سعی و تلاش، خود را آماده برگزاری مراسم پایانی کرد.
- گزارش مراسم پایانی
آئین پاسداشت «قهرمانان ملی»، ایثارگران و شهدای صنعت داروسازی کشور از ساعت 14 الی 17 چهارشنبه 26 دی ماه 1397 و در دومین گام با شور و اشتیاق فراوان از سوی مدعوین، و با حضور خانواده معزز شهدا و ایثارگران صنعت دارو، استادان دانشکدههای داروسازی، رئیس و سایر مدیران موسسه بهداری رزمی دفاع مقدس، معاونان وزارتخانههای تعاون و رفاه و بهداشت ، معاونان سازمان تامین اجتماعی، رئیس سازمان غذا و دارو، مشاور فرماندهی کل قوا در امور نظامی و دفاعی، خانواده دکتر نوربخش، و همراهی مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی و اعضایی از هیات مدیره شستا، مدیران عامل شرکتهای گروه دارویی تامین و جمعی از فنسالاران صنعت داروسازی کشور در سالن خلیج فارس باغ موزه دفاع مقدس، برگزار شد.
این مراسم که با حال و هوایی ویژه و با پخش سرود مقدس جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی از کلامالله مجید توسط حسن مظفری (قاری ممتاز و بینالمللی قرآن) و اجرای «محمدرحمان نظامالاسلامی» آغاز شد و ادامه یافت، دکتر «پویا فرهت» مدیرعامل جدید شرکت سرمایهگذاری دارویی تامین (تیپیکو) به عنوان میزبان پشت تریبون رفت و با خوشآمد گویی به مهمانان و حضار، به طور رسمی مراسم را افتتاح کرد.
- فرهت: جشنوارهای به یاد شهدای داروسازو برای صنعت دارو
دکتر فرهت در سخنان کوتاه خود تقارن همزمانی انتصابش در شرکت سرمایهگذاری دارویی تامین و برگزاری این مراسم را به فال نیک گرفت و افزود: این مراسم در واقع از یکسال گذشته و با همت دکتر رضوانیفر آغاز شد و به تعبیر من جشنوارهای بود به یاد شهدای داروسازو و برای صنعت داروی کشور که هماکنون ثمره این تلاش یکساله را به تماشا مینشینید و امیدوارم در شان و جایگاه آن بزرگمردان باشد.
- رضوانیفر؛ «تندیس زرین مقاومت» نشانهای فرهنگی و اجتماعیست
«دکتر محمد رضوانیفر» مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) که ابتکار برگزاری این آئین در زمان مدیریت وی در تیپیکو بنیانگذاری شد، به عنوان سخنران بعدی مراسم روی صحنه رفت.
وی تقارن برگزاری این مراسم در آستانه برگزاری برنامههای چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب را اتفاقی مبارک خواند و افزود: طی ۴۰ سال اخیر فراز و فرودهای فراوانی وجود داشته، اما به گواه تمامی کارشناسان، بخشی بزرگ از پیشرفت در شاخصهای حوزه سلامت نسبت به قبل از انقلاب، مرهون حوزه دارو است؛ بهطوریکه اکنون میتوان با افتخار گفت تامین بیش از ۹۶ درصد داروهای کشور از سوی متخصصان داخلی، با فعالیت و کوشش همکاران ما در صنعت دارو رخ داده است و بدیهیست که کنترل کیفیت و قیمت دارو نقشآفرین در بهبود شاخصهای حوزه سلامت طی 40 سال گذشته، بوده است و با همین پتانسیل، دستاندرکاران صنعت داروی کشور به ایستادگی فعالان این حوزه برای خنثی کردن توطئهها و ایجاد نارضایتی بین مردم در جنگ اقتصادی از طریق تحریمهای دارویی ایمان دارند.
دکتر رضوانیفر با اشاره به برگزاری دورهی اول یادواره که در مجموعه دارویی برکت اجرایی و سپس به تیپیکو واگذار شد، ادامه داد؛ من باید از زحمات عالمانه و مدبرانه دکتر نوربخش که در سازمان تامین اجتماعی، و برای این موضوع بسیار پیگیر بودند هم سپاسگزاری کنم؛ دریغ که با آن اتفاق تلخی که برای این بزرگوار و همکارشان آقای تاجالدین افتاد، در میان ما نیستند و باید گفت که واقعاً جایشان اینجا خالی است. آن اتفاق تلخ بود، اما جالب آنکه مصداق همان حرف عالمانه ایشان هم شد که مسیر شهادت همیشه باز است، و رسیدن به مقصود نهایی و قدم برداشتن در مسیر شهادت همیشه وجود دارد. خبری از آقای دکتر شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارم که ایشان، "شهید حین خدمت" محسوب شدهاند که الحق و والانصاف هم همین است و یاد و خاطرشان همیشه زنده خواهد بود.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) در ادامه سخنان خود به ارایه گزارشی از روند اجرایی پاسداشت مقام شهدای صنعت دارو در دورهی دوم پرداخت و گفت: اجرای این ایده در واقع از یکسال پیش در زیر مجموعه شرکتهای دارویی آغاز شد که تا کنون ۲۵ مراسم تجلیل از خانواده شهدا، ایثارگران و جانبازان شاغل در صنعت دارو، در شرکتهای دارویی برگزار شده و از این طریق هم توانستیم خانواده این عزیزان و قهرمانان در صنعت دارویی کشور را شناسایی کنیم؛ که با افتخار عرض میکنم که فقط در خانواده بزرگ دارویی تامین، ۹ نفر شهید، ۵۷ نفر فرزند شهید، ۱۲۷ تن جانباز و ۷۹ خانواده ایثارگر حضور دارند.
دکتر رضوانیفر از رونمایی سردیس ۹ شهید داروسازی و نصب آنها در محل کارخانهها و مکانهای عمومی طی برگزاری این یادواره خبر داد و افزود: برگزاری مسابقات ورزشی در رشتههای فوتسال، بدمینتون، فوتبال دستی و چند رشته دیگر با عنوان شهدا و به یاد آنها و ساخت ۳ فیلم کوتاه و یک مستند از این دلیرمردان- که برای نخستینبار صورت میگرفت – تنها گوشهای از فعالیتها بود و تلاش شد تاثیرهای فرهنگی و اجتماعی شهدا در این حوزه را در کنار این فعالیتها و از طریق اهدای «تندیس زرین مقاومت» نشانهدار کنیم.
دکتر رضوانیفر در بخش پایانی صحبتهای خود، با تاکید بر اهمیت نقش شهدا در زندگی امروز هر ایرانی گفت: در شرکت سرمایهگذاری دارویی تامین تصمیم گرفته شده است تا از این به بعد پروژههای جدید به نام و یاد شهدا تعریف و نامگذاری شوند که به عنوان نمونه، خط جدید تولیدی در شرکت تماد، چندی پیش به نام شهدای صنعت داروسازی کشور نامگذاری و افتتاح شد.
- سردار دهقان؛ شهدای عرصه دارو در بدو ورود به ما خوش آمد گفتهاند
سردار حسین دهقان، مشاور نظامی فرماندهی کل قوا در صنایع دفاعی به عنوان سخنران بعدی این مراسم به روی صحنه رفت.
وی در بخش ابتدایی سخنان خود با اشاره به تعاریف معنوی شهادت در مباحث عرفانی گفت: علت حضور من در اینگونه مراسم، بهره بردن از معنویت چنین نشستهاییست، زیرا که یاد شهدا زنگار را از قلبها میزداید. چرا که انسانهایی که در تاریخ بشری ماندهاند و میمانند و خواهند ماند، کسانی هستند که آثاری در جامعه داشتهاند و برای همیشه ماندگار خواهند بود و شهدا از این دست افراد هستند.
سردار دهقان ادامه داد: همواره ایمان و عمل صالح مقوم یکدیگرند و جهاد در راه خدا بالاترین عمل صالح است و سپریست برای مومن. و بالاترین جهاد هم جاییست که انسان به مقابله با جبهه غیر ایمانی میپردازد. شهدا بدون استثنا پیش از آنکه از لحاظ مادی از جهان جدا شوند، جسم و جان خود را رها کرده و این مسیر را آگاهانه انتخاب کردند و این دلالت بر برگزیده بودن شهدا از سوی خداوند است. بسیاری از شهدا نحوه شهادت خود را پیشبینی کرده بودند و این مفارقت بدون وجود قوت ایمانی امکان پذیر نیست.
مشاور فرماندهی کل قوا با اشاره به اینکه امیرالمومنین(ع) جهاد را دری از درهای بهشت میداند، ادامه داد: مهمترین جنبههای شهدا، مبحث خلوص و صداقت است و انسانهایی که به درجهای از رشد میرسند، میتوانند انتخاب کنند که در هیچ فعلی از خودشان، خودشان را نبینند و دنبال نام و دیده شدن نباشند و هیچگاه به دنبال این نباشند که از سوی دیگران ستایش شوند؛ لذا گمنامی را میپسندند. به همین علت است که میزان تاثیر شهدا در جامعه کمتر از شهادتشان نیست. معتقدم که شهدای عرصه دارو اینجا هستند و در بدو ورود به ما خوش آمد گفتهاند.
سردار دهقان در ادامه صحبتهایش به ذکر خاطرهای پرداخت و گفت: در عملیات فتحالمبین صفی طولانی از اسیران درشت هیکل عراقی را دیدم که به معنای صلح زیر پیراهنهای سفید به تن داشتند و پسری که قدش اندازه اسلحهاش بود، سرپرستی آنها را به عهده داشت، با خودم گفتم این غولپیکرهای عراقی میتوانند این نوجوان را دوره کنند و سلاحش را از او بگیرند! اما این، چه عنصری است که چنین جراتی را در درون آن بچه انداخته است؟ مسلماً این را خدا در دل او انداخته بود، میخواهم بگویم ارزشی که رزمندگان خلق کردند همواره در یاد ما خواهند ماند.
مشاور نظامی فرماندهی کل قوا گفت: ترامپ و سایر مسئولان آمریکایی گفتند که جمهوری اسلامی ایران ۴۰ سالگی خود را تجربه نخواهد کرد و در همین مسیر، آشوبهایی ایجاد کردند تا جامعه از نظام فاصله بگیرد. خود دشمن بررسی کرد تا ببیند چرا اقداماتش در جامعه ایران موثر نبوده، اولین موضوع، رهبر بصیر است و دوم اینکه نمیتوانند جریانهای مخالف نظام را یکی کنند و سوم اینکه این ملت با نظام خود سر آشتی دارد.
وی گفت: تا وقتی مردم با نظام اسلامی همراهاند و تا وقتی فرهنگ شهادت طلبی در کشور وجود دارد، ملت ایران بیمه هستند و مورد عنایت حضرت حق قرار خواهند داشت. در عین حال این ملت باید تلاش خود را برای توانمندی بیشتر انجام بدهد.
سردار دهقان در پایان گفت: به میزان ایمان درونمان قادریم به خدا توکل کنیم. اگر برای خدا قیام کردیم خدا راه را برای ما هموار میکند و ذهنمان فعال میشود.
- رونمایی ویژه؛ تندیس زرین مقاومت
در ادامه برنامه با حضور خانواده زندهیاد دکتر سیدمحمدتقی نوربخش، مهندس مرتضی لطفی (عضو هیات مدیره شستا)، دکتر مهدی پیرصالحی (رییس سازمان غذا و دارو) و سردار حسین دهقان برای نخستین بار از "تندیس زرین مقاومت" که به خانواده شهدای صنعت دارو تعلق داشت، رونمایی شد.
- دکتر پیرصالحی؛ مردم لیاقت باکیفیتترین محصولات دارویی را دارند
دکتر مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو که به تازگی مسئولیت سنگین این نهاد بزرگ را بر عهده گرفته است در حالی به عنوان سخنران بعدی به روی صحنه رفت که این صحبتها نخستین اظهار نظرهای رسمی او در جایگاه جدید به حساب میآمد.
دکتر پیرصالحی در سخنانی کوتاه اظهار داشت: در دورههای گذشته، تحریم مستقیم دارو هدف دشمن نبود، اما در دورهی جدید، تحریم دارو هدفگذاری مستقیم شده است تا با تفرقه افکنی و ایجاد نارضایتی میان مردم و مسئولان اهداف شوم خود را پیگیری کنند. اما واقعیت این است که با اتکا به روحیهی جهادی و قدم گذاشتن در مسیر شهدا میتوانیم این نیت خصمانه را خنثی کنیم.
وی تاکید کرد؛ تمام تلاش صنعت داروسازی باید این باشد که راه و مسیر شهدا را ادامه دهیم تا داروی با کیفیت برای مردم تامین و تولید شود و دوره تحریم را پشت سر بگذاریم؛ چرا که این مردم لیاقت بهترینها را دارند. بدیهیست که تامین ارز یکی از مشکلات شدید در زمینه دارو است و در سازمان غذا و دارو تمام تلاش ما در راستای کاهش همین مشکلات است تا بتوانیم سربلند در برابر ملت و پاسخگوی خون شهدا باشیم.
دکتر پیرصالحی درباره موضوع مورد بحث، سخنی نگفت، زیرا فیلمی 12 دقیقهای در میانه مراسم پخش شده بود که او به شکلی مناسب درباره موضوع رزمندگان و شهدای صنعت دارو سخن گفته بود.
- دکترکبریایی زاده؛ باید با روحیه جهادی کوشش کرد
دکتر «عباس کبریایی زاده» نایب رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی نیز به عنوان سخنران پایانی این برنامه به روی صحنه رفت و تاکید کرد: هدفگذاری امروز برای آسیب به مردم از سوی آمریکا، آسیب به صنعت دارو است و توانمندی امروز، حاصل مجاهدتهایی است که امام خمینی(ره) در ما ایجاد کرده و باید با همان روحیه، کارها را دنبال کنیم و به سرانجام برسانیم.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: در زمان جنگ پیش از دانشگاه و پس از تحصیل در جبههها حضور داشتم و یادم هست یکی از پزشکان همیشه میگفت؛ ما باید برای جبههها کاری کنیم و میتوانیم و باید داروهای ضد شیمیایی را در داخل تولید کنیم و یکی از ماموریتهای جهادی، تولید داروی ضدشیمیایی در جنگ با عراق بود و حال، همان عراقیها طی جنگ با داعش مجبور شدند آن داروها را از ما بگیرند.
- تقدیر از 3 قهرمان و یادگار داروساز سالهای دفاع مقدس؛
شهیدان فلاحی، زیوری و ولیزاده
در ادامه برنامه، فیلمهایی مستند درباره زندگی شهیدان «غلامرضا فلاحیآرزودار»، «غلامرضا زیوری» و «حمید ولیزاده ارشد»؛ که شامل گفتوگوهایی جذاب با خانواده این شهیدان، همرزمها، همدورهایهای ایشان بود؛ پخش شد که همچنین به شکلی زیبا شامل فرازهایی از بخش پنهان زندگی شهیدان و وصایای آنان را شامل میشد، پس از پخش هر فیلم، آئین پاسداشت «قهرمان ملی» صنعت دارو، با حضور خانواده این شهیدان، سردار دهقان، دکتر پیرصالحی، دکتر رضوانیفر، دکتر فرهت، سردار سرتیپ دوم نصرالله فتحیان (رئیس موسسه بهداری رزمی دفاع مقدس) و صاحبنظران و بزرگان صنعت دارو برگزار و "تندیس زرین مقاومت" به خانواده معزز شهدا اهدا شد.
- آغازی بر یک پایان؛ حمایل میزبانی بر شانههای دکتر زرگری
در پایان آئین پاسداشت «قهرمانان ملی»، ایثارگران و شهدای صنعت داروسازی کشور (دومین یادواره) با حضور مدیران صنعت دارو، حمایل میزبانی سومین دوره از یادواره شهدای صنعت داروسازی کشور، از سوی دکتر محمد رضوانیفر (مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی) به دکتر فرهاد زرگری (مدیرعامل شرکت شفادارو) اعطا شد تا ایشان سال آینده، چراغ سومین آئین را با هدایت خود روشن نگاه دارد.
- در هامش مراسم
- هنگام ورود به سالن، میزی با گل و عکس دکتر نوربخش مزین شده بود، ایشان به همراه مهندس تاجالدین (معاون سازمان تامین اجتماعی) در این مراسم به عنوان شهدای حین خدمت معرفی شدند.
- سالن انتظار ورود به سالن همایش، با تصاویر 26 داروساز شهید از شهدای صنعت دارو تزئین شده بود. سه سردیس از سردیسهای شهدای تیپیکو نیز در مقابل در ورودی اصلی نصب شده بود.
- دفتر یادبود آئین پاسداشت «قهرمانان ملی»، ایثارگران و شهدای صنعت داروسازی کشور (دومین یادواره) بار دیگر (پس از نمایشگاه ایرانفارما) در این محل نیز گشوده شد و برخی از مدیران و چهرههای برجسته یادگاریها و مطالب خود را در آن به ثبت رساندند.
- با درنظر گرفتن بخشی ویژه برای مصاحبه اهالی رسانه و بخشهای خبری تلویزیون، نظم خاصی به وجود آمده بود که در این بین دکتررضوانی فر، دکتر فرهت، دکتر پیرصالحی و دکتر زرگری بیشتر مورد سوال اهالی رسانه قرار گرفتند.
پایان پیام