این نامه در رابطه با مشکل عدم رفع تعهد ارزی به دلیل کسر تخلیه توسط بانکهای عامل مواردی کلیدی را یادآوری کرده است.
متن آن بدین شرح است:
جناب آقای دکتر همتی رئیس کل محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
با سلام؛
احتراماً به استحضار میرساند گروه دارویی تامین (تیپیکو)، بزرگترین هلدینگ دارویی کشور و تولیدکننده بیش از ۳۰ درصد نیاز دارویی کشور میباشد که در شرایط حساس کنونی تمام مساعی خویش را صرف پیشگیری از کمبود دارو برای بیماران نموده است. در شرایطی که کشور در سختترین شرایط از لحاظ تامین دارو قرار گرفته است، متاسفانه هر روز شاهد بهوجود آمدن مسایل و پیچیدگیهای جدید در روالهای داخلی تامین و ترخیص کالای مورد نیاز بخش تولید میباشیم.
در تازهترین این مشکلات، اخیرا بانک مرکزی در بخشنامه شماره 234055 /99 به تمام بانکهای عامل، از آنها خواسته تا مغایرتهای مشاهده شده در وزن ناخالص کالاهای ورودی به گمرکات کشور را تنها از طریق تلورانس قابل قبول در سامانه رفع تعهدات ارزی مورد پذیرش قرار داده و در غیر اینصورت، از رفع تعهد ارزی شرکتهای واردکننده خودداری نمایند. بی شک مستحضر هستید که وزن ناخالص کالاهای وارداتی خصوصا مواد اولیه مورد استفاده در داروسازی بسته به نحوه حمل، الزامات قانونی آن و ترجیحات فروشنده یا محدودیتهای ناشی از مقررات حمل و نقل بینالمللی قابل احصاء دقیق نبوده و در برخی موارد تنها پس از وصول در گمرک، مشخص میشود با مقدار درج شده در سایر اسناد کالا اختلاف وجود دارد. مطابق روالهای گمرکی، علت این اختلاف به دقت توسط ارزیابان گمرک بررسی میشود و در سنوات قبل هم با برطرف شدن شبهات، گمرک نسبت به تایید وصول کامل کالا اقدام مینموده است.
متاسفانه در هفتههای اخیر و بعد از بخشنامه فوقالذکر، بانکها حتی علیرغم دریافت نامه کتبی از گمرک به بهانه عدم تصحیح تلورانس مربوطه به صورت سامانهای از رفع تعهد این شرکتها خودداری مینمایند و این در حالیست که سامانه مزبور هم به دلیل اشکالات متعدد، صحیح عمل نمیکند. در برخی موارد اشکالات سامانه به قدری واضح هستند که اجازه هیچ تردیدی در اشتباه بودن سامانه به بانکها نمیدهد (یک نمونه به پیوست ارسال میگردد) با این حال عنوان میکنند به دلیل بخشنامه بانک مرکزی قادر به رفع مشکل نیستند.
حضرتعالی مستحضرید که سامانه به قدری واضح هستند که اجازه هیچ تردیدی در اشتباه بودن سامانه به بانکها نمی دهد (یک نمونه به پیوست ارسال می گردد) با این حال عنوان می کنند به دلیل بخشنامه بانک مرکزی قادر به رفع مشکل نیستند. حضرتعالی مستحضرید ارز این شرکتها با مشکلات بسیار و گذشتن از موانع زیاد و با انتظار طولانی تخصیص و تامین میگردد و خرید و حمل مواد اولیه داروسازی در شرایط این روزها دشوارتر از هر زمان دیگر شده است. بدیهی است ادامه این روند و متوقف شدن امور ارزی و واردات مواد اولیه شرکتها به هر دلیل باعث توقف خطوط تولید و کمبود شدید داروهای مورد نیاز بیماران خواهد شد که تبعات اجتماعی بسیاری در پی خواهد داشت.
لذا از حضرتعالی تقاضا می شود ضمن دستور پیگیری عاجل مساله، نسبت به حل این مشکل از طریق مراجع ذیربط مساعدت فرمایید به نحوی که بانکها بتوانند از طرق دیگر از جمله دریافت نامه کتبی از گمرکات اجرایی و یا کامنت گمرک در سامانه و غیره نسبت به رفع تعهد مربوط به کسر تخلیه شرکتهای داروسازی اقدام نمایند.
پایان پیام