امروز صبح متن دومین نامه تی‌پی‌‌کو به دکتر همتی، ریاست کل بانک مرکزی، با موضوع مرور مشکلات جدی در تخصیص، تامین و انتقال ارز مواد اولیه صنعت دارو منتشر شد. این موضوعی است که دامنگیر کل صعنت داروی کشور است و همت مسئولان ذیربط را در برطرف کردن آن می‌طلبد.

متن اصلی نامه به شرح زیر است:

جناب آقای دکتر همتی

    رئیس کل محترم بانک مرکزی

با سلام؛

احتراماً همانگونه که مستحضرید با اینکه تنها به بخشی کوچک از مواد اولیه اصلی تولیدِ دارو ارز دولتی تعلق می‌گیرد و سایر نهاده‌های تولید از دریافت این ارز مستثنا شده‌اند، تامین ارز مورد نیاز همین بخش نیز با مشکلاتی عدیده روبرو شده که نتیجه این امر تاخیر بیشتر در تامین ماده اولیه و توقف بسیاری از خطوط تولید داروهای کشور می‌باشد. در حال حاضر موجودی برخی از مواد اولیه در خطوط تولیدی شرکت‌های این هلدینگ (که بزرگترین هلدینگ تولیدکننده داروی کشور است) به پایان رسیده و برای برخی مواد تنها حدود دو ماه موجودی وجود دارد و این امر منجر به بروز کمبودهای دارویی گردیده که مخصوصا در مورد داروهای حیاتی، بسیار خطرناک است. در جدول زیر، میزان ارز درخواست شده، تخصیص یافته، تامین ریال شده توسط شرکت‌ها و انتقال یافته به حساب فروشندگان مواد اولیه در 9 ماهه سال 1399 این هلدینگ قابل مشاهده است:

 

حضرتعالی مستحضرید که شرکت‌های داروسازی، عمدۀ نقدینگی خود جهت تامین ارز را از طریق منابع بانکی دریافت نموده و بانک‌ها از زمان تامین وجه، شروع به دریافت بهره می‌نمایند. از طرف دیگر در مواردی متعدد، پول این شرکت‌ها ماه‌ها در حساب بانک‌های عامل در انتظار انتقال به حساب فروشنده می‌ماند و ضمن اینکه تامین مواد اولیه مربوطه ممکن نمی‌شود، میلیاردها تومان بهره بانکی به شرکت‌های تولیدکننده تحمیل می‌گردد. همانگونه که در جدول فوق مشخص است در حال حاضر معادل ریالی 60 میلیون دلار از منابع شرکت‌های این گروه در بانک‌های عامل به‌طور متوسط نزدیک به 3 ماه است که در انتظار انتقال می‌باشد.

بدیهی است ادامه این روند، باعث بروز مشکلاتی جدی برای شرکت‌های تولیدکننده و توقف قریب الوقوع خطوط تولید داروها خواهد شد. لذا خواهشمند است پیش از وقوع فاجعه‌ای بزرگ، تمهیدات فوری و اساسی جهت تخصیص و انتقال ارز مورد نیاز صنعت داروسازی صورت پذیرد.

 

شایان ذکرست که رونوشت این نامه و نامه روز گذشته تی‌پی‌کو برای دکتر شانه‌ساز، معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو، دکتر رضوانی‌فر، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا)، دکتر زالی، دبیر کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید و دکتر عبده‌زاده، رئیس هیأت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ارسال شده است.