به گزارش امور رسانه‌ای تی‌پی‌کو؛ دومین جلسه مدرسه آنلاین صنعت با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران و تی‌پی‌کو شانزدهم اردیبهشت‌ماه 1399 برگزار شد؛ دکتر وحید هاشم بیک محلاتی، مدیرعامل هلدینگ داروپخش در وبینار دوم با موضوع آشنایی با ساختار شرکت‌های دارویی و نقش‌های داروساز صحبت کرد.

سرفصل‌های مهم‌تر سخنان مدیرعامل هلدینگ داروپخش، در وبینار مدرسه داروسازی:

  • زنجیره تامین دارو مجموعه‌ای گسترده از فعالیت در بخش‌های تولید، توزیع، عرضه، منبع‌یابی و... را در برمی‌گیرد و در آن، بازیگرانی متنوع از بخش‌های دولتی، خصوصی و عمومی ایفای نقش می‌کنند.

 

  • تا اوایل دهه ۸۰ صنعت دارو عملا در اختیار نهادهای دولتی و عمومی و هلدینگ‌های دارویی شستا، بانک ملی، ستاد اجرایی فرمان امام، تهران شیمی و بنیاد ایثارگران و جانبازان در بخش تولید و توزیع و سه مجموعه دولتی هلال احمر، شرکت‌ سهامی دارویی کشور و گسترش بازرگانی داروپخش در بخش واردات فعالیت داشتند.

 

  • از اوایل دهه ۸۰، به‌تدریج خصوصی‌سازی آغاز شد و واردکنندگان و نمایندگی‌های شرکت‌های خارجی در کشور شکل گرفتند و پس از مدتی، طبق الزامات سازمان غذاودارو وارد فاز تولید و پخش هم شدند و شکل بازار تغییر کرد.

 

  • هلدینگ‌های دارویی بهفار، کوبل دارو، محیادارو، شفایاب و دارو و درمان پارس از مجموعه‌های مهم بخش خصوصی هستند که در دو دهه اخیر سهم قابل توجهی در بازار دارویی کشور کسب کرده‌اند.

 

  • داروسازان از طریق تشکل‌هایی چون انجمن تولیدکنندگان مواد اولیه، سندیکای کارفرمایی صاحبان صنایع داروسازی، انجمن شرکت‌های پخش دارو، انجمن شرکت‌های تولید و واردات مکمل، انجمن داروسازان ایران و انجمن علمی داروسازان از منافع خود دفاع می‌کنند و با دولت و نهادهای دیگر تعامل دارند.

 

  • یکی از فرصت‌های بازار برای داروسازان، بخش تحقیق‌وتوسعه شرکت‌های تولید و تامین مواد اولیه داروسازی است که در این بخش، با همکاری شیمیست‌ها فعالیت دارند.

 

  • در صورت ادامه شرایطی مشابه فضای کرونایی در جامعه، شاهد توسعه بازاریابی الکترونیک در صنعت دارویی دنیا و از جمله ایران خواهیم بود. تجارت الکترونیک، بسیاری از ارتباطات موجود با مصرف‌کننده نهایی را تسهیل و مستقیم می‌کند که البته، این امر نیاز به برخی تغییرات قانونی دارد.

 

  • درحال حاضر، فروش مستقیم دارو به مصرف‌کننده نهایی از سوی تولیدکننده و یا شرکت‌های توزیع ممنوع است و تنها برای داروخانه‌ها مجاز است که می‌توانند این کار را به شکل الکترونیک هم انجام دهند.

 

  • بازار داروهای بیوتکنولوژیک در حال رشد است و برای ورود به آن، هر روز باید با تحولات جدید آشنا بود و اقدامات مختلف را در جهت کوچک کردن مخازن، کاهش هزینه‌های تولید، تحولات ماده موثره، فرمول‌های جدید و... آموخت و عملیاتی کرد.

 

  • یکی از بخش‌های مهم در صنعت دارو، امور رگولاتوری است که عموما در شرکت‌های تولیدکننده دیده نشده و دانشگاه‌ها هم به آن توجه ندارند؛ درحالی‌که باید نیروهای متخصصی برای تهیه پرونده‌های دارویی، ارتباط با دولت و سازمان غذاودارو، کنترل کیفیت و مستندات دانش لازم را کسب کنند و درعین‌حال، دارای توان چالش و چانه‌زنی با سایر بخش‌های تولید درون کارخانه باشند.

 

  • درحال حاضر، اتفاقاتی در حوزه تکنولوژی در دنیا درحال وقوع است که کاملا متفاوت با شرایط موجود است و صنایع داروسازی هم باید خود را برای روبه‌رو شدن با این دنیای متفاوت آماده کنند.

 

  • پرینترهای سه‌بعدی یکی از این اتفاقات است که مثلا می‌تواند در داروخانه‌ها مستقر شود و بیمار نسخه خود را بیاورد و داروی خود را در دز متناسب ویژگی‌ها و شرایط جسمی خود دریافت کند.

 

  • تغییر الگوی انبارهای ثابت و حتی استقرار آن‌ها روی زمین، افزایش نقش هوش مصنوعی، تجمیع و ادغام شرکت‌ها و پرسنل، صدور مجوز دارویی برای محصولات متفاوتی چون ماریجوانا و تکنولوژی‌های ارتباطی و راه دور سلامت از تفاوت‌های دیگری است که به‌تدریج بازار دارویی را متاثر خواهد کرد.

پایان پیام