نسخه جدید تحریم دارو؛ این بار توسط داخلیها
درحالیکه تحریمها نفس بیماران را به شماره انداخته و ثانیهها در حیات آنها بیتأثیر نیست، این باریکی از انجمنهای دارویی کشور در اقدامی عجیب و با صدور اطلاعیهای دست به خود تحریمی زده و از داروخانههای خصوصی خواسته تا از شرکتهای دارویی ایرانی دارو نخرند!
گروه رفاه اجتماعی خبرگزاری فارس؛ بهتازگی انجمن داروسازان ایران به بهانه طلب چند همتی از سازمان تأمین اجتماعی با صدور اطلاعیهای، خواستار عدم دریافت دارو از برخی هلدینگهای دارویی و پخشکننده تیپیکو شده و تأکید کردهاند که این شرکتهای دارویی باید تحریم شوند.
در اطلاعیه انجمن داروسازی ایران عنوان شده که از بامداد روز ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ خرید از شرکتهای پخش وابسته به هلدینگ شستا و تیپیکو را به بهانه مطالبات داروخانهها متوقف خواهد کرد. این شرکتهای دارویی عبارتاند از دارو پخش، هجرت و اکسیر و نیز کارخانجات تولیددارو وابسته به هلدینگ شستا و تیپیکو شامل: دارو پخش، فارابی، زهراوی، دانا، شهید قاضی، اکسیر، رازک، ابوریحان، کاسپین تأمین، پارسدارو، زاگرس فارمد پارس و بیو دارو.
پس از این اقدام محمد نادری علیزاده، مدیرعامل تیپیکو در نامهای به رئیس سازمان غذا و دارو حفظ دسترسی بیماران به داروهای حیاتی را مهم خواند و نوشت: اخلال در دسترسی مردم و بیماران به داروهای تولیدی و توزیعی تیپیکو، ما را به مشارکت و تأسیس داروخانه در شهرهای مختلف سوق میدهد.
در بخشی از نامه مدیرعامل تییپکو آمده است: شرکتهای تابعه تیپیکو همواره بهدور از هیجانات اقتصادی و نوسانات بازار، داروهای موردنیاز داروخانهها و بیماران را حتی در دورافتادهترین نقاط کشور تأمین نمودهاند. علیرغم مطالبات سررسید شده بالغ بر ۸ همت از مراکز دانشگاهی و خصوصی، تیپیکو با کاهش درآمدی خود اجازه نداده است کوچکترین خللی در خدمترسانی به مراکز درمانی دولتی و خصوصی ایجاد شود.
نادری همچنین در نامه خود به رئیس سازمان غذا و دارو نوشته است که باتوجهبه نقش کلیدی تیپیکو در نظام دارویی کشور، این اقدام میتواند منجر به ایجاد نگرانی در میان بیماران، اخلال در دسترسی منصفانه به داروها و در نهایت تشدید فشارهای رسانهای بیگانه در این ایام مبارک شود.
اما محمد نادری علیزاده مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری دارویی تأمین در گفتوگو با خبرنگار رفاه اجتماعی فارس در پاسخ تحریک شرکتهای دارویی از سوی انجمن داروسازان ایران گفت: داروخانههای خصوصی تقریباً 6 ماه از سازمان تأمین اجتماعی مطالبه دارند و تأمین اجتماعی هم بهخاطر اینکه نتوانسته مطالباتش را از دولت دریافت کند نتوانسته مبالغ موردنیاز داروخانهها را تأمین کند که به نظر میرسد این رقم حدود 10 همت باشد.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری دارویی تأمین ادامه داد: تیپیکو شرکت مجزایی است که سازمان تأمین اجتماعی به طور مستقیم هیچ سهامی در تییپکو ندارد، شاید از طریق شستا یا بانک رفاه مقداری سهام داشته باشد اما تیپیکو شرکت سهامی عام است.
وی با اشاره به نامه انجمن داروسازان ایران برای تحریم تیپیکو، گفت: انجمن داروسازان ایران به بهانه اینکه سازمان تأمین اجتماعی به آنها بدهکار است و پول آنها را نمیدهد شرکتهای مجموعه تیپیکو (تولیدی و توزیعی) را روز پنجشنبه تحریم کردند. من نمیدانم ارتباط این موضوع به ما چیست؟
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری دارویی تأمین ادامه داد: حدود 25درصد داروهای موردنیاز کشور از سوی پخش این شرکت توزیع میشود، این در حالی است که دوستان اطلاعیهای صادر کردهاند و نوشتهاند هیچ داروخانهای در سطح کشور خریدی از شرکتهای تیپیکو نداشته باشد حتی تولیدیها را هم از ما خریداری نکنند.
نادری ادامه داد: ما در تیپیکو هزار قلم دارو تولید میکنیم و همین هزار قلم دارو تحریم هستند، از طرفی دیگر هم کل سبد دارویی کشور را که توزیع میکنیم به حدود 2 هزار و 500 قلم دارو میرسد.
وی با اشاره به نامه تیپیکو به سازمان غذا و دارو، اظهار کرد: ما هم در نامهای به رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کردیم که بهواسطه این تحریم صرفاً تیپیکو آسیب نمیبیند بلکه به مردم هم آسیب وارد میشود، ما نمیتوانیم دعواهای صنفی را بهانهای برای به خطر انداختن سلامت مردم کنیم.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری دارویی تأمین بیان کرد: ما از سازمان غذا و دارد و وزارت بهداشت خواستیم تا به موضوع تحریم خرید و توزیع داروهای تیپیکو ورود و موضوع را مدیریت کنند چرا که در این روزها نباید این نگرانی را برای مردم و بیماران ایجاد کنیم و در تولید و تأمین دارو با مشکلات و چالش روبرو شوند.
وی به تبعات نرسیدن داروها به بیماران اشاره و عنوان کرد: مهمترین اقلام دارویی که در مجموعه تیپیکو تولید و توزیع میشود داروهای خونی، آنتیبیوتیکها، داروهای اعصاب، قلب و ضدسرطان هستند و در سبد محصولات ما قرار دارند.
نادری اضافه کرد: همین امروز تیکپیو 23 همت از نظام دارویی کشور طلب دارد و 11.5 همت از این طلب متعلق به داروخانههای خصوصی است که ما را تحریم کردهاند، اما همچنان در کنار آنها هستیم و بهجای قدردانی، ما را هم تحریم میکنند.
این شرکت داروسازی را خودیها زدند!
همچنین؛ شهرام غفاری معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی هم در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: ما با اتفاقی که انجمن داروسازان راهبری کرد موافق نیستم، تنگای مالی ملی وجود دارد که تأمین اجتماعی هم عامل ایجادکننده نیست و ما هم خود فرآیندی هستیم که آسیبدیده ایم، تیپیکو هم عامل ایجادکننده نیست و این شرکت مثل سایر شرکتهای دارویی مشکلات خود را دارد، نیاز به نقدینگی دارد.
معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی تأکید کرد: به نظر دوستان کار غیرحرفهای کردهاند و در انجمن هم تصمیمی را راهبری کردهاند، امیدوارم تجدید نظر کنند و انشالله تیپیکو هم باتوجهبه اینکه ما هم برای مراکز درمانی از آنها دارو خریداری میکنیم شرایط را مدیریت و گذر میکند.
سازمان غذا و دارو: مخالف تحریم شرکت دارویی تأمین اجتماعی هستیم
مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو مخالفت خود را با تحریم شرکت سرمایهگذاری تأمین از سوی انجمن داروسازان ایران بهعنوان ابزاری برای فشار به سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد و افزود: «این قبیل اقدامات نهتنها مشکل را حل نمیکند، بلکه میتواند روند تأمین دارو را دچار اختلال کند.
مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو با اشاره به برخی تنشهای اخیر در حوزه دارو، تأکید کرد که در شرایط حساس کنونی، افزودن چالشهای جدید به زنجیره تأمین دارو به نفع کشور، مردم و فعالان این حوزه نیست.
اکبر عبداللهی اصل با اشاره به مشکلات ناشی از معوقات پرداختی دولت و توقف اصلاح قیمت داروهای زیانده، بر ضرورت همکاری و تعامل همه ذینفعان تأکید کرد و گفت: «حفظ ثبات در نظام دارویی کشور نیازمند همراهی همه بخشهاست و نباید با تصمیمات شتابزده، شرایط را پیچیدهتر کرد.»
وی همچنین مخالفت خود را با تحریم شرکت سرمایهگذاری تأمین (تیپیکو) از سوی انجمن داروسازان ایران بهعنوان ابزاری برای فشار به سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد و افزود: «این قبیل اقدامات نهتنها مشکل را حل نمیکند، بلکه میتواند روند تأمین دارو را دچار اختلال کند.»مدیرکل امور داروی سازمان غذا و دارو همچنین تأسیس داروخانه توسط نهادهای دولتی و شبهدولتی را به صلاح نظام دارویی کشور ندانست و تأکید کرد که انجمن داروسازان ایران باید مطالبات داروخانهها را از طریق مسیرهای قانونی مانند سازمان تأمین اجتماعی، سازمان هدفمندسازی یارانهها، سازمان برنامهوبودجه و کمیسیونهای تخصصی مجلس پیگیری کند و از طرح این مسائل در رسانههای عمومی خودداری کند